Jak uspořádat kuchyň
Nelíbí se vám uspořádání vaší stávající kuchyně? Nebo teprve stojíte před rozhodnutím, jak bude vypadat vaše nová kuchyně? Možná již tušíte, do jakých barev budete kuchyň ladit, ale ještě než začnete ladit tyto „detaily“, je ze všeho nejdůležitější kuchyň správně uspořádat. Jak správně rozvrhnout kuchyň? Kam umístit dřez, sporák a ledničku, aby byla kuchyň nejen hezká, ale především funkční?
Když varnou desku, ledničku a dřez propojíme, vytvoří nám to to, čemu se říká „pracovní trojúhelník“. Pokud tyto body uspořádáme moc blízko, nebo naopak moc daleko od sebe, brzy to pocítíme.
Existuje pravidlo, které říká, že pomyslná čára mezi těmito třemi body by neměla být delší než 6 metrů a vzdálenost mezi těmito body by neměla být menší než 90 cm. Vše ale samozřejmě záleží na našich možnostech a prostorech.
Když se rozhodujete, kam umístíte spotřebiče, vyplatí se mít na paměti pracovní zóny a dodržovat je. Budete-li se zaměřovat funkčnost spíše než na předměty, postavíte si praktickou kuchyň.
Pro správné rozmístění spotřebičů je dobré dodržovat pracovní zóny, které se rozdělují na:
Zóna ukládání – lednice/mrazák, suchý úložný prostor
Na všechny potraviny je potřeba mít dostatek úložných prostorů. Pracovní deska by měla být v blízkosti vysokých skříněk a lednice a mrazáku, abyste během vaření nemuseli pobíhat po celé kuchyni. Myslete také na místo pro vybalování nákupu. Dobré je, když můžete tašku postavit na linku a vše uložit pohodlně z jednoho místa.
Zóna mytí – dřez, myčka
Chladnička by měla být kvůli přípravě jídla v blízkosti dřezu. A nedaleko by měla být umístěna i varná deska. Jako nápovědu si představte, že něco vaříte. Třeba, že přenášíte propláchnutou rýži do hrnce na plotně.
Zóna vaření – varná deska, trouba, mikrovlnná trouba
Přes kuchyň byste z důvodu bezpečnosti neměli chodit s horkými hrnci či pánvemi. Proto by trouba a varná deska měly být blízko dřezu a pracovní desky, abyste je měli kam rychle odložit. Opět si představte situaci, třeba když sléváte vodu z právě dovařených brambor.
Typy kuchyní:
Tvar a velikost místnosti samozřejmě určuje její rozvrhnutí. Běžně se objevuje pět rozvržení kuchyně. Podívejte se na ilustrace, které jsou zároveň návodem k tomu, jak byste mohli pracovní zóny naplánovat.
Jednoduchá kuchyň
U jednoduché kuchyně je vše v jedné linii.
Jednoduchá kuchyň s ostrůvkem
Jedná se o jednoduchou kuchyni s ostrůvkem. Ostrůvek nabízí nejen další úložný prostor, ale také pracovní plochu. Aby byl správně funkční, musí kolem sebe mít alespoň 120 cm.
Kuchyň ve tvaru L
Tvar L je vhodný, když je potřeba zastavět rohy či integrovat kuchyň do jídelní oblasti.
Kuchyň ve tvaru U
Tvar U se hodí o velké místnosti. Nabízí hodně místa a mnoho úložných možností.
Paralelní kuchyň
Rozvržení nepotřebujete příliš velký prostor. Hodí se pro přípravu pokrmů, protože poskytuje dvě velké pracovní a úložné oblasti na opačných stranách. Tento tvar je velmi oblíben u šéfkuchařů.
Sandra Špačková
foto: ikea.com & pixabay.com
Napsat komentář